Ex-inbreker Evert Jansen geeft tip aan Buurtpreventie Heiloo

By mei 1, 2019 Nieuws

Evert Jansen (56) was jarenlang inbreker, verslaafd aan cocaïne en heroïne. Op 15 jarige leeftijd begon hij met roken, drinken en blowen. Hij kon moeilijk contact maken met zijn ouders en zijn ouder met hem. Door verkeerde vrienden en daarbij verkeerde keuzes ging het mis. Het begint met winkeldiefstal. Hij verkoopt de kleding en schoen die hij steelt voor een derde van de prijs om aan zijn drugs te komen. Op een bepaald moment is deze opbrengst niet meer voldoende, mede door het gebruik van heroïne.

Omdat hij bij de eerste inbraak niet gepakt werd ging hij er mee door. Achttien jaar lang… Hij ging gevangenis in, gevangenis uit. Voor hem niet echt een straf want juist daar leert hij nieuwe technieken! In die achttien jaar is hij nog nooit op heterdaad betrapt of heeft hij mensen in huis aangetroffen tijdens een inbraak. Evert heeft wel eens een slachtoffer van zijn inbraak ontmoet. Het slachtoffer had hier behoefte aan en Evert stond er zeer zeker voor open. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog contact met haar. In de toekomst willen ze zich samen inzetten om slachtoffer en dader bij elkaar te brengen. Volgens hem kan dit de dader meer inzicht geven en het slachtoffer helpen bij de verwerking.

In 1998 neemt hij een besluit dat zijn leven zal veranderen. Hij laat zich opnemen in een verslavingskliniek. Maanden lang zat hij daar maar na het afkicken had hij wel een motivatie nodig om weg te blijven van de straat, van de verslaving en dus ook van het inbreken. Hij zette zijn ervaring om in iets positiefs en ging presentaties geven voor jong en oud. Drie jaar lang deed hij dit vrijwillig.

In 2005 kwam zijn zogenoemde “doorbraak”. De AVRO komt met het tv programma “de inbreker”. Evert is daar te zien als ervaringsdeskundige. Mensen dagen hem uit om in te breken in hun huis en Evert laat zien hoe makkelijk het wel niet is. 13 Afleveringen lang geeft hij advies en breekt op legale wijze in. Hier maakt hij ook hilarische dingen mee. Zo lukt het hem in te breken bij een huis waarvan de bewoners er zeker van zijn dat het hem niet zal lukken. Hij zoekt in het nachtkastje naar sieraden en vindt daar sexspeeltjes! De man des huizes verzoekt vriendelijk of dit stukje er uit geknipt kan worden.

In 2007 wordt er een stichting opgericht waarbij Evert wordt gevraagd als ervaringsdeskundige om presentaties te geven. Dit doet hij 9 jaar lang met plezier. Helaas wordt de stichting door anderen opgedoekt. Evert laat het er niet bij zitten en gaat als zelfstandige aan de slag. Niet de makkelijkste keuze maar zoals Evert aangeeft “Mijn rijkdom zit in de zaal en zit niet in geld”. Hij vindt het belangrijkste om contact te maken met de mensen die naar zijn presentaties komen. “De mensen hebben toch altijd een bepaald beeld van je en mijn doel is om ze echt Evert te laten zien”.

Zijn presentaties zijn natuurlijk preventie gericht. Hierin geeft hij veel tips om inbrekers buiten te houden. Wanneer Evert een verkenningsrondje deed keek hij eerst naar het hang en sluitwerk en bovenraampjes die wagenwijd open stonden. “En dan vooral die raampjes met oude raamboompjes waren bij mij favoriet”. Daarnaast was de omgeving voor hem belangrijk. “Wie ziet mij?” Evert geeft aan dat wanneer hij werd aangesproken met een simpele “goedemorgen” hij meteen rechtsomkeer maakte. “Als inbreker wil je niet gezien of aangesproken worden”. Dit is dus ook meteen de goedkoopste en makkelijkste anti-inbraaktip. Wat Evert vandaag de dag nog steeds opvalt is dat mensen laks zijn met het op slot doen van hun schuttingdeur. “Ik hoefde alleen maar even te voelen, zodra er een schuttingdeur niet op slot was schoot ik de tuin in en dan was ik uit het zicht.” Overigens zijn losstaande kliko’s en ladders ook altijd een fijn hulpmiddel voor inbrekers. Zet dus je kliko in de tuin en niet in de poort. Kan het niet anders, zet ze dan vooral met meerdere met een kettingslot aan elkaar, dat maakt dat een inbreker er niet makkelijk mee kan slepen. Over verlichting is Evert heel duidelijk: “een sensor werkt veel beter dan contante verlichting”. Wanneer de verlichting constant brandt dan valt het niemand op wanneer je daar langs loopt. De buren zullen eerder opkijken als er een lampje aan gaat.

Voor bedrijven heeft Evert andere tips dan bij woninginbraken. Een ondernemer moet er op bedacht zijn dat de inbreker vaak zijn informatie krijgt van binnenuit. “Neem de tijd om je werknemers te leren kennen en wees goed voor ze, dan zijn ze ook goed voor jou” zegt Evert. Vaak worden codes niet veranderd als er een iemand ontslag neemt of ontslagen wordt. Wees hier alert op!

Op de vraag of Evert denkt dat buurtpreventies helpen is hij kort en duidelijk: “ja zeker helpt dat maar alleen wanneer je echt zichtbaar bent, zeg iemand gedag die je niet helemaal vertrouwd of loop even naar buiten”. Het gaat dus om het signaal “Ik heb jou gezien”.

Voordat Evert ergens een presentatie geeft loopt hij altijd een verkenningsrondje. Dat doet hij echt met de houding van een inbreker. Wanneer hij vlak voor de presentatie de meldkamer belt en vraagt of er meldingen zijn geweest dan is het resultaat vaak teleurstellend. Hier ziet hij dus echt een verbeterpunt. Mensen moeten niet te schuw zijn om de politie te bellen. Liever een keer te veel dan een keer te weinig.