Houd inbrekers buiten de deur tijdens je vakantie

By juli 17, 2018 Nieuws

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Het moment dat veel mensen elders genieten van hun verdiende rust en daardoor helaas ook het moment dat inbrekers graag hun slag slaan. Paul Dirks van Buurtpreventie Heiloo geeft een aantal tips om het inbrekers niet te gemakkelijk te maken tijdens je vakantie.

  1. Zorg voor goede sloten en sluit uw deuren. In de praktijk blijkt dat veel woningen nog zijn voorzien van verouderde sloten. Inbrekers krijgen deze oude sloten relatief gemakkelijk open. Ook blijkt dat veel deuren van woningen en of schuren niet op slot zitten, wanneer de bewoners niet thuis zijn, of zelfs op vakantie zijn. Dan maak je het inbrekers natuurlijk wel heel gemakkelijk! Dus, deuren en ramen op slot, ook al ben je maar even van huis.
  2. Maak het voor inbrekers niet aantrekkelijk om bij jou thuis te ‘shoppen’. Dus, geen waardevolle spullen in zicht laten staan. En… je fiets in de schuur ook even op slot zetten!
  3. Zorg voor een bewoonde indruk. Dus, zet een (vers) bloemetje op tafel, hang een jas over de stoel en laat de buren de gordijnen eens open en dicht doen en de brievenbus legen. Ben je langere tijd weg? Vraag dan of iemand het gras een keer maait en vraag of de buren hun auto bij jou voor de deur zetten. Kortom, zorg voor een bewoonde indruk in plaats van een verlaten huis.
  4. Zorg voor verlichting! Inbrekers houden van donkere steegjes en achtertuinen. Reden te meer om te zorgen voor goede buitenverlichting. Verlicht de deur en achtertuin, daarmee schrik je inbrekers af.
  5. Social media is niet weg te denken! Maar, denk twee keer na voordat je je vakantie-uitzicht en -belevenissen op het wereldwijde web deelt. Je weet immers maar nooit, wie het leest. Maak mensen die niet het beste met je voor hebben, dus niet wijzer dan ze zijn. Wil je je vakantie-avonturen toch graag delen? Plaats dan een online verslag als terugblik als je zelf weer veilig en zeker thuis bent. Ook leuk om nog even terug te denken!
  6. Laat geen ‘klimmaterialen’ in de tuin staan. Dat klinkt misschien wat gek, maar een kliko of ladder kunnen soms net dat opstapje zijn, dat inbrekers nodig hebben om via het openstaande bovenraam naar binnen te komen. Ruim deze voor zover mogelijk op, of zet ze op een plek waar ze niet direct in het oog springen als voor de hand liggend opstapje.
  7. Houd de buren op de hoogte! Zorg ervoor dat je als naaste buren van elkaar wie er wanneer op vakantie is, en wie er voor de post en de planten zorgt. Houd een extra oogje in het zeil en wees alert op vreemde geluiden en veranderingen in open of gesloten ramen, deuren en gordijnen. Vertrouw je het niet? Overleg met andere buren of neem contact op met de politie.
  8. Last but not least: word lid van de Buurtpreventie WhatsApp-groep uit jouw buurt! Samen met de buurt een oogje in het zeil houden, werkt beter dan je denkt. 1.800 Heilooërs doen al mee. Voor meer informatie of aanmelden: www.buurtpreventieheiloo.nl

Een prettige vakantie toegewenst en kom weer gezond en veilig terug!