Maak kennis met het team wijkagenten van Heiloo!

By maart 6, 2019 Nieuws

Buurtpreventie werkt nauw samen met het team wijkagenten van Heiloo. Maar wie zijn dat eigenlijk? En wat doen ze? In dit korte interview maak je kennis met het team wijkagenten.

Wie zijn jullie?
Jacqueline de Kok, Johan de Wildt, Dirk Haasnoot.

Wij werken met z’n drieën als wijkagent in Heiloo. In plaats van Heiloo in drie gelijke wijken op te delen hebben we gekozen voor een –zoveel mogelijk- continue aanwezigheid van minstens één wijkagent in Heiloo zeven dagen in de week. We hebben ieder onze specialiteiten en vakgebieden; en bepalen samen met partners de aanpak van problemen; Johan heeft horeca en evenementen, Dirk de GGZ en Jacqueline de jeugd.

Wat doet het wijkteam?
Als team van wijkagenten zijn wij het lokale gezicht van de politie. Wij vormen de schakel tussen de bewoners van Heiloo en de rest van de politieorganisatie. Wij werken intensief samen met burgers en partners en verzamelen relevante informatie om zo onveiligheid in de wijk en criminaliteit aan te pakken. Wij zijn zoveel mogelijk zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig in de wijk en proberen preventief criminaliteit, overlast en onveiligheid te voorkomen. We bezoeken mensen thuis, geven advies en voorlichting bv op scholen. We informeren onze collega’s in uniform en van de recherche over Heiloo en overleggen over extra inzet en sturing indien nodig.

Hoe ziet jullie samenwerking met Buurtpreventie Heiloo eruit?
We begonnen met het uitzetten van buurtonderzoeken via de whatsapp naar aanleiding van woninginbraken. In april 2018 hebben we nauw samengewerkt met Buurtpreventie Heiloo bij het opzetten van de Veiligheidsdag 2018. Daarna is de samenwerking geïntensiveerd en vragen wij steeds vaker de hulp van Buurtpreventie Heiloo, bijvoorbeeld bij het zoeken naar getuigen, aandachtsvestigingen en we proberen ook terugkoppelingen te geven aan Buurtpreventie Heiloo als bv verdachten zijn aangehouden. Voor ons is dat soms lastig omdat als onderzoeken nog lopen, we niet alle informatie mogen delen.

Waar kunnen de inwoners van Heiloo jullie voor benaderen?
Eigenlijk voor alle vragen over overlast en veiligheid in Heiloo. Soms zijn er andere partners, zoals Kennemer Wonen of de gemeente die veel beter kunnen helpen dan wij, dan verwijzen wij inwoners door naar de juiste partner.

Waar kunnen we jullie bereiken?
Het makkelijkste is om 0900-8844 te bellen. Dan bel je met het servicecentrum van de politie en zij kijken welke wijkagent van Heiloo in dienst is. Je krijgt ons dan niet direct aan de lijn, maar wordt zo spoedig mogelijk door een van ons teruggebeld. Soms lukt dat niet dezelfde dag, maar je wordt binnen 48 uur teruggebeld.

Hebben jullie tips die mensen moeten onthouden als ze iets verdachts zien?
Als je iets verdachts ziet en de politie moet NU komen, bel dan eerst 112 en zet daarna een bericht op de Buurtpreventie WhatsApp. Wees daarin niet terughoudend. Neem het voorbeeld van de mevrouw die vrijdag 8 februari de politie belde omdat ze twee jongemannen zag wegrennen en instappen in een auto met buitenlands kenteken en die vervolgens snel vandoor gingen. Op zich zag die mevrouw geen strafbaar feit, maar ze voelde goed aan dat hier iets niet klopte. Samen met de melding een paar minuten eerder van twee mannen die een telefoon probeerden te stelen in ’t Loo, kon de politie meldkamer dit combineren en leidde het uiteindelijk tot aanhouding van de daders.

Dat zijn mooie resultaten ! Door het bericht te delen op de app, hebben wij meer ogen en oren op straat die ons kunnen leiden naar de daders.

Samen met Buurtpreventie Heiloo en Wijkteam Politie bijdragen aan een veiliger Heiloo? Meld je dan aan op BuurtpreventieHeiloo.nl.

Tekst & Foto: IwanBronkhorst.nl